top of page

BLAGOSLOVLJEN KIP GOSPE, ZVIJEZDE MORA

U nedjelju 10. prosinca, o svetkovini Bezgrešnog začeća BDM, u Njivicama je blagoslovljen i predstavljen kip Gospe, zvijezde mora, postavljen u dvorište ispred župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije. Kip Gospe izliven u bronci, visok 1.6 m, djelo je akademskog kipara Zlatka Čulara.

Predstavljanje kipa započelo je blagoslovom njivičkog župnika vlč. Josipa Vidasa koji je istaknuo da mu je na srcu već duže vremena bilo da se nabavi Gospin lik, a pogotovo jer se već nekoliko godina unazad u župi o blagdanu Vele Gospe organizira duhovno-glazbeno bdijenje „Zdravo zvijezdo mora“ koji okuplja vrhunske izvođače i veliki broj vjernika, zemaljskih hodočasnika. Nadahnuće za ovakvo Gospino čašćenje dolazi iz drevnog srednjovjekovnog himna iz večernje molitve časoslova „Ave Maris Stella“. „Gospa se pobrinula da dođe u staro ribarsko mjesto, a kako drugo, nego kao zvijezda mora. Kao ona koja u olujama i neverama života pokazuje put i svijetli svojim blagoslovom pokazujući na mirnu luku, svoga Sina. Njene su ruke ispružene da nas sve prigrle u svoj majčinski zagrljaj. Ruke su i nalik mostu koji povezuje s jedne strane crkvu, a s druge selo. Ispod Gospe postavljen je pijesak sa morskih žala“ istaknuo je župnik i poželio toplu dobrodošlicu našoj novoj mještanki.

Zatim se prisutnima obratio i sam autor gosp. Zlatko Čular koji je istaknuo da mu je Gospa puno puta pomogla u životu te da je ovaj pothvat mali znak zahvalnosti. Akademski kipar Zlatko Čular rođen je u Dubrovniku 1935. godine. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Splitu 1952. pohađa Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, kiparski odjel, na kojoj diplomira 1957 godine. Iste godine nastavlja dvogodišnji studij u klasi prof. Antuna Augustinčića. Od 1959. do 1963. suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Stvara u bronci, gipsu i terakoti, naglašavajući posebnost materijala i snagu ekspresivno oblikovane mase. Izlaže od 1960. godine. Sudjelovao je na šezdesetak likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, te priredio više od 40 samostalnih izložbi. Autor je mnogih bista i drugih spomeničkih rješenja. Dobitnik je mnogih nagrada za likovni rad. 1998. godine odlikovan je odličjem reda Danice Hrvatske, a 2004. Medaljom Mare nostrum Croaticum. K tome, dobio je više od 70 priznanja za likovni rad u dobrotvorne i humanitarne akcije. Jedno od njegovih monumentalnih djela je kip svetoga Pape Ivana Pavla II. visok gotovo 3 m, a postavljen u svetištu Majke Božje Bistričke. Zlatko Čular živi i radi u Zagrebu, a ljeti već dvadesetak godinama boravi i u Njivicama. Autor je i kipa „Starog ribara“ na rivi u Njivicama.

Predstavljanje je pjesmom popratio župni zbor, sopci te djevojke obučene u tradicijsku domaću nošnju. Na kraju ceremonije župnik se je zahvalio svima onima koji su omogućili ovaj milosni događaj za župu u prvome redu: akademskom kiparu Zlatku Čularu, Općini Omišalj na čelu sa nazočnom načelnicom Mirelom Ahmetović, Hotelima Njivice/ Aminess grupi, obitelji Bušić, ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba te svima onima čija je dobrota zapisana u knjizi u života. Slavlje je završilo počašćenjem i druženjem.


O ti, čovječe, koji vidiš, da na tom svijetu više ideš kroz bure i oluje nego li hodaš po zemlji, ne odvrati očiju od sjaja ove zvijezde, ako nećeš da te oluja potopi. Ako navale na te valovi kušnje, ako udariš na grebene nevolja, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju….Ako li potresa lađicom tvoje duše srdžba ili lakomost ili podražaj tijela, pogledaj na Mariju.

U pogibeljima, u tjeskobama, u sumnjama, misli na Mariju, zazivaj Mariju. Neka ti ne odlazi s usta, neka ti ne odlazi sa srca; i da postigneš zagovor njezine molitve, ne ostavljaj primjera njezina života. Nju slijedeći nećeš zalutati, Njoj se moleći nećeš očajavati; na Nju misleći nećeš zalutati; dok te Ona drži nećeš posrnuti; dok te Ona štiti ne trebaš se bojati; dok te Ona vodi nećeš se umoriti; ako ti je Ona milostiva stići ćeš cilju…. (sveti Bernard)

 


bottom of page