top of page

ŽUPA NJIVICE: 02.12.1990. - 02.12.2020.

U ovoj jubilarnoj godini, na točno 30-tu godinu od osnutka župe u Njivicama, s ponosom i zahvalnošću donosimo dragocjen djelić povijesti - atmosfere onih dana u župi. Donosimo službene dokumente osnutka župe pohranjene u župnoj arhivi, kao i foto galeriju. Iz rukopisa župne kronike donosimo izvještaj ljepote i uzvišenosti dana 02.12.1990. godine kada je Božjom milošću u Njivicama osnovana župa Rođenja Blažene Djevice Marije.


Iz župne kronike:


"U nedjelju 02.12.1990. godine, na prvu nedjelju Došašća, mjesto Njivice osvanulo je u uzbudljivom iščekivanju događaja koji se je imao dogoditi u tri sata popodne. Prethodna je noć i slučajnom prolazniku potpunom vanjskom rasvjetom i ukrasnim svijetlom oko crkve nagoviještala važnost i nesvakidašnjost sutrašnjeg događaja. Crkva Rođenja Marijina, poput mladenke uređena i ukrašena čekala je trenutak svoga uzdignuća. U rano popodne vjernici Njivica počeli su se okupljati u crkvi. Stigao je i msgr. Josip Bozanić, biskup krčki. U pratnji Valtera Župana - generalnog vikara, popa Iva Kirinčića - župnika u miru, Antona Bozanića - župnika i dekana omišaljskog, Mika Ilijića – župnika u Omišlju i jedinog živog svećenika iz omišaljske župe, Petra Kordića – župnika u Loparu na Rabu, a nekadašnjeg župnika u Omišlju, Petra Kosića – župskog vikara u Puntu i župnika u Korniću, a nekad na službu u Sv. Vidu odakle je dolazio pomagati u Njivice, Anđelka Badurine – župnika u Lunu, a nekoć župskog vikara u Omišlju, Iva Brnića st. – župnika u Sv. Vidu, Iva Brusića – župnika u Polju, p. Iva Perana – učitelja novaka na Košljunu, Franje Velčića – kancelara krčke biskupije i Iva Milovčića – župskog vikara u Omišlju za Njivice. Pozvani su, naime, bili svi svećenici koji su službovali kao župnici ili župski vikari u Omišlju ili su iz Sv. Vida providirali Njivice, kao i svi svećenici na službi u dekanatu. Iz razloga spriječenosti nisu sudjelovali: Pave Badurina – župnik u miru u Pagu, Nedjeljko Badurina – župnik u Kolanu i Barbatima (paškim), Mihovil Prendivoj – župnik Dubašnice, Ive Bujić – župnik Krasa te Anton Peranić – student u Rimu.

Svečanost je nakon svečanog ulaska Biskupa i svećenika nastavljena prigodnim pozdravom Antona Bozanića upućenim Ocu Biskupu i svim uzvanicima među kojima su na istaknutom mjestu bili ing. Ivan Matanić – predsjednik skupštine općine Krk i gosp. Ivica Šamanić – tajnik mjesne zajednice Njivice. Odmah nakon pozdrava domaći je župnik i dekan iznio i kratku povijest Njivica i njihov razvitak do ovog stupnja koji je zahtijevao ustanovljenje župe Njivice. Biskup je naložio da se pročita dekret o proglašenju župe Njivica koje se zajedno s pripadajućim naseljima Rosulje i Kijac odjeljuju od župe Omišalj, kamo su do sada spadali. Novim župnikom imenovan je Ivan Milovčić, pročitan je njegov kratki „curriculum vitae“ i prema običaju je odmah uveden u službu. Ujedno je potpisan zapisnik o osnivanju župe.

Svečanost proglašenja župe nije bio jedini razlog ovog slavlja. Ove je godine, prvi put u povijesti Njivica, u njihovoj crkvi bilo svečano podjeljivanje sakramenta krizme. Trinaestero mladih iz 7. i 8. razreda pristupilo je tom sakramentu: 1. Kristijan Bečeić, 2. Andreana Gluvaković, 3. Zvonimir Maslač, 4. Nina Perić, 5. Doris Dapčić, 6. Ivica Jakominć, 7. Loredana Jakominić, 8. Manuela Jurman, 9. Boris Kirinčić, 10. Antun Mišta, 11. Silvija Polić, 12. Kristijan Spicijarić, 13. Martina Tomazini.

Liturgija je bila svečana. Svečanosti su pridonijeli mnogi koji su se trudili da tako bude. Među onima koji su tamo najviše doprinijeli svakako je pjevački zbor pod vodstvom s. Valentine Marinović, koja je svirala, ali prije toga mnogo mara uložila u vježbanje. Molitve vjernika izrekli su krizmanici. Liturgijska čitanja pročitali su roditelji krizmanika. Pred kraj mise Biskupa je pozdravio krizmanik Boris Kirinčić, župljanin Nikola Jurjević i župnik Ivan Milovčić. Ova je crkva za ovu prigodu bila premala kao i inače za sve veće blagdane. Mnogi ljudi morali su i ovaj put stajati vani na hladnoj buri. Biskup je stoga pozvao da se razmišlja o proširenju crkve.

Nakon mise, u hotelu Jadran bila je priređena večera za uzvanike i sve one koji su htjeli biti u društvu uzvanika. U veselom i srdačnom raspoloženju proteklo je i to bratsko druženje. Treba reći da su se u brizi oko priprave slavlja mnogo zauzeli članovi pjevačkoga zbora, članovi crkvenog odbora, roditelji krizmanika i mnogi drugi pojedinci. Posebna hvala ide Mjesnoj zajednici koja je bila su-organizator i su-sponzor ove proslave. O proslavi uspostavljanja župe u Njivicama pisali su Glas Koncila, Krčke novine, Okružnice biskupskog ordinarijata u Krku, a radio Rijeka govorio je o tome u svojoj emisiji Katolički vidici. Cijeli tok proslave snimljen je i na video-kazetu."


Donosimo i foto galeriju koja je pohranjena u župnome uredu:







bottom of page