top of page

ZDRAVO ZVIJEZDO MORA 2023.


Na vigiliju Velike Gospe, u Njivicama na otoku Krku treću godinu za redom održalo se je duhovno i glazbeno bdijenje pod naslovom Zdravo zvijezdo mora


U ponedjeljak 14. kolovoza na vigiliju Velike Gospe u dvorištu župne crkve u Njivicama održano je, po treći put, duhovno glazbeno bdijenje Zdravo zvijezdo mora. Naslov ovog molitvenog događaja dolazi od prvih riječi drevnog marijanskog himna iz večernje molitve časoslova Zdravo zvijezdo mora (Ave Maris Stella) koji se je pjevao i razmatrao tijekom molitvene devetnice u čast svetkovine Velike Gospe. Inicijativa za ovaj događaj došla je od župnika vlč. mo Josipa Vidasa koji je istaknuo da ovim događajem želi Marijinim štovateljima ponuditi svojevrsno duhovno putovanje to jest hodočašće srca baš u noći kada mnogi diljem naše domovine kreću na put hodočastiti u poznata marijanska svetišta. Samome bdijenju prethodila je svečana sveta Misa bdijenja svetkovine Velike Gospe koju je predvodio župnik, a na kojoj je pjevao župni zbor.

Duhovno glazbeno bdijenje koje je uslijedilo nakon svete Mise koncipirano je od niza marijanskih tekstova, razmatranja i molitava, a koji su bili praćeni vrhunskim izvedbama skladbi iz marijanskog repertoara. Presveta Djevica, ta slatka i milosrdna Majka, nikad ne dopušta da je nadvisimo u ljubavi i plemenitosti… Zato kad vidi da joj se netko sasvim predaje uranja ga u bezdan svoje milosti, resi ga svojim zaslugama, drži ga svojom moći, rasvjetljuje ga svojim svjetlom, raspaljuje ga svojom ljubavlju… Kazivači i interpretatori tekstova tijekom bdijenja bile su dr. sc. Natalija Bogović i Rosie Kugli, književnica.

Glazbeni izvođači bili su, u prvom redu, operni pjevači Vanja Zelčić i Slavko Sekulić, korepetitori mo Igor Vlajnić i župnik Josip, zatim župni zbor pod ravnanjem Elizabete Crvić i orguljaša Antonija Justića, djevojka Lucija Jozić te Lana Jakovac i njena kći Nicol Jakovac. Svi su prisutni mogli moliti uz više napjeva to jest skladbi Ave Marie najprije od Bacha/Gounoda, zatim od Ivana pl. Zajca, od G. Caccinia i od F. Schuberta. Tu još valja nadodati skladbe Pietà Signore od A. Stradelle i Vergin tutto amor od Durante-a, no bilo je i duhovnih pjesma poput Marijo, o Marijo, Kao Marija, Zdravo Djevo svih milosti puna te himan Zdravo zvijezdo mora skladan od A. Klobučara.

Vrhunac bdijenja bila je procesija i doček djevojaka krizmanica koje su nosile kip Majke Božje, ukrašen cvijećem, okupan sutonom i svijetlom sa svijeća velikog broja okupljenih vjernika.

Na kraju bdijenja svi su zapjevali pjesmu Ljiljane bijeli, a kako bi svi sa te večeri ponijeli sa sobom miris, ozračje i osjećaj ljepote, mira, blagosti, milosti, ljubavi i zajedništva koje sa sobom uvijek donosi Marija onima koji ju mole i vole.


Tekst: Natalija Bogović

Foto: Lana Jakovac


Pogledajte galeriju slika:


Comments


bottom of page