top of page

Svečano proslavljena Mala Gospoja i 30 godina od osnutka naše župe

U srijedu, 08.09.2021. svečano je obilježena svetkovina Male Gospe, koja je ujedno i naša župna fešta. Proslava je započela od ranog jutra. Dočekavši hodočasnike iz Sužana slavila se je koncelebrirana sveta Misa koju je predvodio župnik Rasopasnoga vlč. Milivoj Guszak u zajedništvu sa paterom Jožekom i domaćim župnikom. Vlč. Milivoj u lijepoj propovjedi potaknuo nas je da razmotrimo svoj sinovski odnos prema našoj Nebeskoj Majci. Svetu Misu animirao je crkveni zbor iz Sužana, čitači su također bili hodočasnici iz Sužana. Nakon svete Mise upriličena je već tradicionalna marenda u restoranu Rivica.


Župna sveta Misa bila je posebno svečana. Uz zajedništvu mnogih svećenika, između ostalog, dekana iz Omišlja dr. Bozanića i iz Vrbnika mons. Brnića, biskupijskog ekonoma vlč. Depikolozvana i prvog župnika Njivica mons. Milovčića svetu Misu je predvodio vlč. Ivan Milardović, župnik u Jelenju i ekonom u Riječkoj bogosloviji. U nadahnutoj propovijedi približio nam je Marijinu ulogu u povijesti spasenja ljudskoga roda. Svetu Misu svečano je popratio zvuk sopela, crkveni zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Elizabete Crvić te za orguljama Antonio Justic. Članovi zbora i folklornog društva iz Njivica bili su obučeni i tradicijske narodne nošnje u kojima su svečano prinosili i darove za oltar. Svetoj Misi prisustvovala je načelnica općine Omišalj i zastupnica u Hrvatskom saboru gđica. Mirela Ahmetović, u pratnji svoga zamjenika Maura Justića, predsjednice Općinskog vijeća i voditeljice turističke zajednice Omišalj- Njivice.Nakon svete Mise opet u organizaciji mjesnog odbora Njivice i župljana upriličen je ispred crkve svečani domjenak za sve prisutne.


Predvečer je našim mjestom svečano hodočastila procesija domaćega vjernog puka i naših gostiju. Moleći krunicu, pjevajući Majci Božjoj ponosno smo nosili restauriranu oltarnu sliku Krunjenja Bogorodice, sa zapaljenim svijetiljkama. Središnji trenutak je bila molitva i postaja na rivi.


Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli svetosti i svečanosti naše drage svetkovine Male Gospoje.







bottom of page