top of page

Hodočašće naše župe Kraljici Mira u Međugorje

Od petka 12.11. do nedjelje 14.11.2021. naša župa hodočastila je Gospi- Kraljici Mira u Međugorje.

Prvoga dana nakon podužeg putovanja stigli smo na naše odredište te se ugodno smjestili i pridružili već pristiglim hodočasnicima iz Novalje koji su nas radosno dočekali.

U subotu ujutro najprije smo se razmatrajući postaje križnoga puta i pjevajući Gospi popeli na brdo Križevac. Postaje je predvodio župnik, a čitali su naizmjenice župljani. Došavši pred veliki bijeli križ na vrhu brda, kojega su u spomen 1900.-te obljetnice od Kristove muke postavili župljani Međugorja, naša muka se isplatila. Mir i radost zavladali su u našim srcima. Kristovoj muci pridodali smo i naše male svakodnevne križeve, moleći Gospu da nas snažno zagovara.

Spustivši se s brda nije nam ostalo puno odmora jer je već trebalo kretati putem Podbrda- Brda ukazanja Gospe. Ponovno noge na put i kreće drugi uspon. Molili smo ružarij - radosna, žalosna i slavna otajstva, pjevali i razmatrali i zamalo se našli pred velikim Gospinim kipom- baš na onom mjestu gdje se ona još i danas ukazuje vidiocima. Radosti, pjesme, suza radosnica, molitve i uzdaha…. sve smo to poklonili Gospi - gore na brdu… Trenuci tišine, a opet tako puni i ispunjeni rječima, molitvama i blaženim mirom.

Spustivši se s brda bilo je već vrijeme za molitveni program koji je počinjao u župnoj crkvi svetog Jakova u Međugorju. Sveta krunica, razmatranje, ispovijedi, sveta Misa i konačno klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Promatrajući i moleći na raznim jezicima sa hodočasnicima od svih strana svijeta ponovno smo si posvijestili bogatstvo i različitost jedne Crkve.

Nedjelja je bila dan za svetu Misu, s time da smo prije posjetili još i Majčino selo. Zajednica je to koja odgaja i brine o djeci koja nemaju svoje roditelje. Njihove životne priče veoma su nas dirnule i pokazale nam još jednom važnost i nezamjenjivost roditeljske ljubavi.

Nakon svete Mise i posjete molitvenom prostoru oko crkve uputili smo se na objed i pomalo krenuli put kući. Hodočasnici su svojoj župi poklonili veliki kip svetoga Josipa koji nam je nedostajao, a već iduću nedjelju ćemo ga blagosloviti i postaviti na župnoj Misi. Znakovito je i to da se upravo i nalazimo u godini svetog Josipa.


Pri povratku svojim kućama svi smo se složili da su nam ovo bili drugačiji to jest milosni dani… dani blagoslova, zajedništva i nadasve Marijine blizine. Dani su to koji već sada vape za svojim nastavkom i skorijim povratkom u Međugorje.

Hvala svima koji su bili jedni drugima kroz ove dane hodočašća djelić blagoslova i Božje radosti.






Comments


bottom of page