top of page

S R E T A N B O Ž I Ć


Draga moja braćo i sestre, župljani Njivica,


događaj Božića—Rođenja Gospodina našega Isusa Krista zbio se je u hladnoći i siromaštvu. Bog dolazi i pohađa svoj narod ne kao kakav moćni kralj ili vladar svijeta, nego kao maleno dijete, rođeno u nekoj napuštenoj štali u judejskome gradu Betlehemu. Kakve li teške okolnosti, kakve li poniznosti vječnoga Boga. Kakve li ljubavi prema nama?!


I nas su danas zadesile teške okolnosti života. Prestrašeni smo i izgubljeni. Gusta se tama i mučna tišina nadvila nad naše gradove i mjesta, ulice i trgove te načas zagospodarila s nama, ispunivši nas tugom i zaglušujućom tišinom iz koje kao da ne vidimo skorijeg izlaza.

Upravo u ovoj teškoj situaciji Bog se i ove godine želi utjeloviti u naša srca, našu sredinu. Ništa ne može stati na put velikoj i bezgraničnoj Božjoj ljubavi. To je taj Bog koji uvijek hita k nama da nas spasi, da nas pridigne, da nas utješi i da snage ići naprijed kroz život ne bojeći se, ama baš, ničega i nikoga, jer On je s nama, Bog s nama — Emanuel.


Radost Božića koja se događa u intimnosti srca svakoga onoga tko vjeruje ništa ne može potamniti, ništa pomutiti, jer prava ljubav pobjeđuje svaki strah i svaku nesigurnost. Ljubav je to Boga, koji stvara čitav svemir i nas ljude—svoje miljenike te ujedno, a slavimo danas, Boga koji nam dolazi i postaje baš jedan od nas. Boga koji pohađa i susreće, a nikako ne zaboravlja, razočarava, ili ostavlja.


Božić je blagdan duboke i neizmjerne radosti. Radosti koja ima svoj temelj, smisao i cilj u Bogu. Radosti koju samo On može dati. Sigurnosti koju nam jedino vječni Tvorac — može udijeliti. Veselimo se danas baš poput onih anđela i zapjevajmo zdušna srca : Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim.

Predraga braćo, ovakvu radost Božića, želim uistinu svakome članu naše župe: svakoj baki i djedu, svakoj majci i ocu, svakom djetetu, mladiću i djevojci... Svakome onome tko je teško bolestan, sam i napušten, siromašan…… Onome koji se nalazi u vrtlogu pogubnih ovisnosti i krivih navezanosti… Onome koji još uvijek traži Boga….konačno svakom čovjeku dobre volje, vjerniku i nevjerniku….

Dragi moji župljani,

sretan vam Božić! Na radost vam došlo Kristovo porođenje!


s poštovanjem i odanošću,

vaš župnik

vlč. Josip


Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio

Spasitelj - Krist, Gospodin


.

bottom of page