top of page

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje - 18.11.2020 - zvonjava zvona u 18.00 sati


U srijedu, dana 18.11.2020. obilježava se Dan sjećanja na žrtvu koju su u Domovinskom ratu podnijeli gradovi Vukovar i Škabrnja. Toga dana sjetit ćemo se svih žrtava: stradalih branitelja i civila i njihovih obitelji na svetoj Misi u 08.00 sati u našoj župnoj crkvi.

U 18.00 sati u znak sjećanja i molitve oglasiti će se i zvono naše župne crkve, kao i zvona diljem naše domovine.


Donosimo ovdje u cijelosti pismo mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa:


Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, Dragi vjernici!


Javljam se kratko uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje (18. studenoga) koji je od ove godine državni blagdan i neradni dan.

Prošlih godina, naime, okupljali smo se u većem broju iz raznih krajeva u Vukovaru i u Škabrnji kako bismo odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata i molili za iscjeljenje svih koji su na bilo koji način bili ranjeni posljedicama ratnih stradanja, kao i za obraćenje onih koji su prouzročili velike nevolje i boli diljem Republike Hrvatske, a i šire.

Kao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije pozivam vas i potičem da u okolnostima aktualne pandemije poštujemo epidemiološke preporuke HZJZ-a, te da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga 2020. godine, u svoji domovima diljem naših gradova i sela zapalimo svijeće u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.

Posebice vas pozivam, kad već zbog aktualne pandemije ne možemo sudjelovati na uobičajenim slavljima u Vukovaru i Škabrnji, da se duhovno i u molitvi povežemo, te u svojim župnim zajednicama po mogućnosti sudjelovanjem u euharistijskom slavlju molimo za velike nakane Crkve. A u skladu s odlukom hrvatskih biskupa od prije 2 godine da uvečer istoga dana (oko 18 sati) znakom zvona s naših crkava odamo počast poginulima, zahvalimo za dar slobode i molimo za pomirenje i zajedništvo svih žitelja naše Domovine.

Neka nas u tom zajedničkom molitvenom i slavljeničkom danu prati zagovor i majčinska pomoć Marije Majke Crkve i Kraljice mučenika.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije


bottom of page