top of page

Župni pastoralni plan 2020/2021. za župu Njivice

Donosimo župni pastoralni plan, za godinu 2020/2021, koja je ujedno i naša jubilarna godina u kojoj slavimo 30 godina od osnutka ove župe. Donosimo nekih od važnijih naglasaka kojih ćemo zajedničkim snagama pokušati ostvariti:


Cjelodnevno euharistijsko klanjanje

Svjesni smo da živimo u teškim vremenima obilježenim strahom i neizvjesnošću, pandemijom, krizom vjerskih i moralnih vrednota. Bog ima odgovor na svaku ljudsku situaciju i vjerujem da je iskrena i zaufana molitva jedini ispravni stav za čovjeka pred svemogućim Bogom. Zato bih volio da jedan dan u tjednu imamo osobnu molitvu pred Presvetim oltarskim sakramentom, u našoj župnoj crkvi. Traže se osobe koje bi bile odgovorne i preuzele odgovornost određenog sata biti u crkvi, skrušeni u molitvi. To mogu biti pojedinci, bračni parovi ili čitave obitelji. Radi same organizacije satnice dovoljno se je javiti gđi. Meri Franki, koja je rado prihvatila praviti raspored za svaki tjedan. U kasnijim jutarnjim satima svećenik se izložiti Presveto na oltar na - klanjanje puka Božjega, a večernjom svetom Misom klanjanje će se zaključivati zajedničkom molitvom i blagoslovom naroda i mjesta sa Presvetim Oltarskim Sakramentom.


Aktivnije uključivanje ili ponovno uključivanje u župne službe i skupine

Bilo bi lijepo kada bi se i ti priključio/la kojoj službi ili skupini u našoj župi. Bilo da se radi o čišćenju crkve, otključavanju crkve, ministrantima, čitačima, mežnjarima, župnome zboru, Caritasu, zajednici mladih, župnom vjeronauku. Također, imamo ideju mlađe obitelji u župi povezati u jednu zajednicu, koja bi imala svoj mjesečni sastanak, a služio bi za molitvu, razmjenu iskustva, razgovor. Smisao bi joj bio da podržavamo jedni druge svojim primjerom i blizinom. Svaka župna aktivnost, prije svega, trebala bi poručiti osobni rast u vjeri i (pro)buditi odgovornost za svoju župu.


Djelovanje Župnoga Caritasa

Željeli bismo u ovoj nama jubilarnoj godini također poboljšati rad župnoga Caritasa. Potreba, vjerujte, ima, i to ne daleko, nego ovdje - u našoj sredini. U tu svrhu nastojati ćemo u crkvi postaviti jednu škrabicu—za župni Caritas, ne bi li mogli biti djelotvorniji za potrebe naših župljana u različitim životnim nedaćama i poteškoćama.


Nova internetska stranica župe

U doradi je nova Internet stranica župe. Svjestan sam da živimo u 21. stoljeću u kojem je Internet najdostupnije glasilo uopće. Volio bih da župna stranica uvijek bude otvoreni prozorčić na vašem kompjuteru ili mobitelu. Na njoj ćete osim tjednih rasporeda misa i sličnih informacija, moći pratiti novosti iz župe i biti uvijek u kontaktu sa svojom župnom zajednicom. Web adresa župe je ista: www.zupa-bdm-njivice.hr. Nova e-mail adresa je info@zupa-bdm-njivice.hr


Dar župi

U jubilarnoj godini htjeli bismo počastiti i našu župnu crkvu sa obnovljenom sakristijom. Pristupilo bi se općenitom sređivanju struje i strujnih uređaja te obnovi same sakristije od temelja tj. unutarnjih zidova koji su sada u veoma lošem stanju. Veoma me raduje da već imamo skupljenu skupinu mladih volontera iz župe koji su spremni učiniti ovo za svoju župu. Pozivam i ostale iskusne majstore (električare, stolare, malere) iz župe koji bi mogli pripomoći da sve ispadne dobro i lijepo, dragom Bogu na hvalu i slavu. Sva nastojanja župe, kao i ova, traže i određena materijalna sredstva. Stoga vas ponizno molim da, ako ste u mogućnosti i ako vas to financijski ne bi dodatno opteretilo, darujete svoj doprinos župniku ili da to učinite uplatom na župni račun Erste banke: HR62 2402 0061 1001 2256 9. Svim iskrenim darovateljima unaprijed se od srca zahvaljujem, a Bog neka svakome uzvrati stostruko. Svaka pomoć, pa i ona najmanja uvijek je dobrodošla.


Sve ovo stavljam u ruke Blažene Djevice Marije u čijem se mjesecu nalazimo.


vlč. Mo Josip Vidas, župnik

25.10.2020.

bottom of page